Primul meu „ultra” – între banal și „wow!”

Am prieteni pentru care o cursă de 50 de km e o nimica toată – ei aleargă ultramaratoane și de 80 km și de 100 km și chiar mai mult. Și am alți prieteni pentru care 50 de km e ceva uriaș, ceva greu de imaginat!

Și tu poți

Acestora din urmă vreau să le spun că sunt sigur că oricine – cu o sănătate normală – poate, cu antrenament și pregătire, să ajungă să facă o astfel de cursă în timpul alocat (pentru că nu e vorba neapărat despre a alerga încontinuu, ci e vorba despre a te încadra în timp).

La proba aceasta de 50 de km de la Cluj EcoTrail UltraMarathon, timpul limită a fost 9 ore. Asta înseamnă un ritm mediu de 10 minute și 48 de secunde pe kilometru (ceea ce nu e foarte departe de un mers alert). Deja dracul nu mai e așa de negru, așa-i? Deci dacă ești obișnuit/ă să faci drumeții pe munte, o mare parte din „problemă” e rezolvată. 🙂

Precizez aici că Cluj EcoTrail Ultramarathon e o cursă certificată ITRA (International Trail Running Association) – concurenții primesc puncte în clasamentul internațional, puncte ce contează de exemplu dacă vrei să participi la UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc). Deci pe scurt, it’s a big deal!

Revenind, dacă îți plac drumețiile, cu o perioadă de antrenamente de alergare, poți face și tu o cursă de trail running, chiar și de 50 de km.

„Wow” vs Banal

Eu sunt foarte mândru că am reușit să termin această cursă în 6 ore și 20 de minute. Pentru mine a fost „wow”. Dar am fost doar pe locul 116 din 196 de concurenți, deci din perspectiva clasamentului rezultatul meu a fost banal.

De asemenea, emoția și satisfacția de a termina primul meu ultramaraton și prima mea cursă de peste 42 de km au fost la fel de mari ca cele pe care le-am simțit când am terminat primul maraton, primul triatlon sau primul maraton de trail. Desigur, totul e subiectiv aici. Fiecare om simte altfel, în funcție de așteptările și obiectivele sale. Obiectivul meu a fost doar acela de a termina cursa sub 9 ore.

Mai e ceva de care sunt mândru și anume că pe toată durata cursei nu am băut decât apă. Nu am luat geluri, suplimente, alimente, nici măcar o banală cola. Știu că electroliți, calorii etc. Cu toate că în comunitățile de alergători se vorbește încontinuu despre aceste lucruri, eu rămân un „puritan”. Pentru mine plăcerea alergării are legătură cu simplitatea lucrurilor. Cred că dacă aș începe să calculez la care kilometru să bag nu știu care fel de gel și câți electroliți trebuie să iau la fiecare punct de hidratare, asta mi-ar atenua o mare parte din bucuria alergării. Pentru alții gelurile, batoanele nutritive și tot restul sunt ceva banal.

Despre EcoTrail

Vreau să mai zic aici, pentru cine nu știe, că EcoTrail are loc în fiecare an pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, pe dealurile din jurul Clujului, e organizat de oameni inimoși, alergători și ei, și are și o importantă componentă caritabilă nu doar sportivă! Deci sper să ne vedem (și) la anul la start!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.