Fericirea pe planetă! (România, PIB-ul, mersul la vot și digital media)

A apărut „World Happiness Report” 2019, bazat pe date culese în 2016-2018. România se află pe locul 48 din 156 de țări evaluate. Studiul măsoară „fericirea subiectivă”, adică nivelul stării de bine așa cum e perceput de fiecare individ.

Sursa: World Happiness Report

România se află în urma multor țări vest-europene, dar se află înaintea Ungariei (62), Portugaliei (66), Rusiei (68), Republicii Moldova (71) sau Greciei (82).

Contează banii?

Primul segment colorat din „bara” fericirii din tabelul de mai sus reprezintă influența estimată a PIB-ului la starea de fericire.

Guatemala, Uzbekistan, Nicaragua, Argentina sunt exemple de țări „mai fericite” decât România, în ciuda faptului că au un PIB mai mic. Unele compensează prin „suportul social”, altele printr-un cumul de factori.

Fericirea și mersul la vot

Deși există teorii care spun că persoanele „fericite” intră într-un fel de „apatie confortabilă” și le scade interesul pentru politică, studii recente arată că oamenii fericiți tind să se implice în comunitate în general asta fiind valabil și în ceea ce privește votul.

În același trend se situează alte studii care arată că persoanele aflate în depresie sunt mai puțin înclinate să meargă la vot.

În ceea ce privește rezultatul votului, se constată că oamenii mai puțin fericiți tind să voteze cu politicieni sau partide mai „radicali/e” și/sau „populiste”. Exemplu: votul pentru extrema dreaptă din Franța din 2017.

Sursa: World Happiness Report

Fericirea și consumul de Digital Media

Studiu extins realizat în Statele Unite surprinde un trend îngrijorător printre adolescenți și nu numai. După 2011, nivelul de fericire subiectivă printre aceștia a scăzut, în paralel cu creșterea consumului de Digital Media.

Sursa: World Happiness Report

Concluzie

Zâmbește! Mâine va fi mai rău! 🙂 Sau nu?… Probabil că depinde de noi…

PS: Materialele din 2019 ale „World Happiness Report” sunt foarte interesante și foarte bine scrise. Recomand toate cele 7 capitole!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.