Cele mai frecvente nume de familie din România

Am obținut în data de 12 martie 2019 de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului de Interne, o statistică privind cele mai frecvente 10 nume de familie din fiecare județ al României.

Pe baza acestor date am întocmit câteva grafice interesante.

Prima hartă reprezintă cel mai frecvent nume de familie din fiecare județ.

Fapt interesant

În câteva situații, diferența de frecvență dintre primul nume din „clasament” și următoarele este foarte mare. De exemplu, în județul Gorj sunt înregistrate 10.544 de persoane cu numele „Popescu”. Al doilea nume ca frecvență este „Văduva” cu doar 1.917 persoane.

Situația este spectaculoasă și în județul Maramureș, unde numele „Pop” este purtat de 22.423 de persoane, în timp ce al doilea nume ca frecvență din județ este purtat de doar 7546 („Timiș”). La fel, în județul Mureș, primul nume – „Moldovan” (15.161) – este la distanță mare de cel de-al doilea – „Gabor” (8.980).

Am remarcat de asemenea că dacă în majoritatea județelor ponderea numelor de pe locul întâi este în jur de 1% din totalul populației județului (conform datelor din 2011), în aceste trei județe – Gorj, Maramureș și Mureș – ponderea lor este mult mai mare: 3% („Popescu”), 4,75% („Pop”) și respectiv 2,80% („Moldovan”). La ele se adaugă și Bistrița-Năsăud cu 3,56% din populație purtând numele „Pop”.

Răspândirea anumitor nume

În graficele de mai jos, am reprezentat cu verde acele județe în care numele respectiv se află în topul 10 al numelor de familie la nivelul județului.

Sunt interesant de urmărit numele specifice diferitelor regiuni istorice sau numele maghiare, dar cel mai tare iese în evidență numele „Popa” care acoperă aproape toată harta.

Top 10 în județul Cluj

Pentru că sunt clujean, pun aici – pentru „con-județenii” mei – situația numerică la zi a numelor de familie din Cluj:

Practic, cele trei nume – „Pop”, „Mureșan” și „Moldovan” – reprezintă 6,14% din populația județului.

În loc de concluzii

Consider că numele pe care le purtăm au un impact destul de semnificativ asupra conștiinței noastre de sine, asupra identității noastre – atât personale, cât și colective. Cred că din această cauză mi se pare interesant și util să studiez astfel de statistici. Desigur, ar fi interesant de corelat aceste informații cu originea lingvistică a numelor, însă în acest domeniu lucrurile sunt mult mai dificil de cuantificat și de exprimat cu precizie, neexistând consens printre specialiști.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.