Unde s-a alergat cel mai mult în 2024?

Bilanțul de sfârșit de an al concursurilor de alergare din România se bazează pe calendarul întocmit și actualizat permanent cu ajutorul comunității de alergători și al unora dintre organizatori.

În 2024, au avut loc 268 de evenimente de alergare (mai multe decât în 2023), distribuite pe județe conform hărții.

  • Am inclus evenimentele de alergare din România la care înscrierile au fost publice, deschise pentru oricine, și ai căror organizatori au ținut o evidență a participanților.
  • Am inclus și evenimentele care au avut pe lângă cursele de alergare și curse de bicicletă, dar separate.
  • Nu am inclus concursurile de triatlon, duatlon sau de orientare.
  • Nu am inclus antrenamente, evenimente amicale ocazionale sau evenimente locale recurente săptămânal.
  • Ne asumăm o marjă de eroare de 1-2 evenimente / județ, pe care din diverse motive e posibil să nu le fi identificat/descoperit la timp (dacă apar astfel de evenimente, ele vor fi adăugate aici).
  • În topul orașelor, am considerat concursul ca având loc în oraș, chiar dacă el s-a desfășurat în mare parte într-o pădure sau zonă adiacentă orașului sau în zona metropolitană.
  • Lista finală de referință pe care s-a făcut statistica este aici: https://vladcarbune.ro/calendar-evenimente-alergare-2024/
  • În dreptul Bucureștiului am trecut 25, care reprezintă 23 de evenimente din oraș + 2 concursuri din județul Ilfov. Evenimentele din Pădurea Băneasa au fost incluse la „București”! La fel, în Cluj-Napoca, evenimentele din Pădurea Făget sau Hoia, startul fiind în interiorul municipiului/zonei metropolitane.

Pe locurile următoare sunt: Arad și Iași (5), Baia-Mare, Târgu-Mureș și Pitești (4), Bistrița și Sibiu (3), Buzău, Constanța, Craiova, Râmnicu-Vâlcea, Reșița și Târgu-Jiu (2).

Concursurile diferă mult între ele ca număr de participanți, eforturi de organizare, amploare mediatică, rigurozitate organizatorică, componență a kitului etc. Unele sunt caritabile, cu o procedură simplă de înscriere, la altele vin alergători profesioniști, din toată lumea, și au regulamente stricte. La unele participă câteva zeci de persoane, la altele câteva sute, sau câteva mii.

Dar fiecare presupune un efort al unor persoane, organizații, instituții, de a face ceva în direcția sportului. De aceea, deși aceasta este o statistică în primul rând cantitativă considerăm că are valoarea ei și că reflectă, respectiv poate încuraja, creșterea popularității alergării – ca obicei sănătos – în țara noastră.

La fel ca în 2023, Clujul domină net numărul competițiilor de alergare din țară (cu 11,5% din total). Din nou trebuie să-i menționez pe cei de la Runners Club, care au organizat o parte consistentă dintre aceste concursuri, unele cu participare internațională semnificativă, dar și grupurile de amatori (cum sunt cei de la Alergători Începători Cluj), care încurajează, respectiv reflectă un stil de viață sportiv al clujenilor.

Anul acesta – 2024 – un singur județ a rămas fără niciun concurs oficial de alergare: Teleorman. Am „google-it” cât am putut dar nu am găsit nimic. (Dacă știi de vreunul care a avut loc, te rog să îmi spui.)

Mulțumesc pentru ajutor lui Alexandru Gociu, care mi-a semnalat multe evenimente pentru calendar, mulțumesc organizatorilor care mi-au trimis update-uri privind evenimentele lor (inclusiv schimbări de date) și mulțumesc lui Răzvan Samoilă, de la Maraton Apuseni, cu ajutorul căruia am făcut ultimele verificări ale acurateții statisticii.

Continuă să alergi!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.