Minte + Corp => Cultură + Mișcare => Teatru + Alergare
Bănuiesc că asta ar fi ecuația subconștientă din spatele ideii geniale a actorului alergător Vali V. Popescu de a alerga între două teatre aflate la o distanță considerabilă (30 de km), promovând simultan două dintre cele mai frumoase șanse de împlinire a omului: teatrul cu toate cunoașterile și auto-cunoașterile lui – pentru împlinirea spirituală, psihică, sufletească, mentală, respectiv alergarea, probabil sportul cel mai eficient pentru sănătatea corpului uman, pentru starea de bine, pentru armonia și integrarea în restul biosferei frumoasei noastre planete.
Patru mesaje într-un singur gest
În aceasta stă, după părerea mea, sublimul și genialitatea ideii și gestului lui Vali: cu teatru și cu alergare poți avea cam tot ce ai nevoie pentru a fi împlinit și fericit ca ființă umană. Desigur putem extrapola fără să stricăm paradigma: pictură + karate, muzică + planorism, filosofie + ciclism, arhitectură + baschet, sculptură + înot sau orice altă combinație îți poate trece prin minte. Orice variantă poate fi validă atât timp cât te reprezintă.
Starea de fericire sau starea de flux, cum o numește și o descrie magistral psihologul american de origine maghiară Mihaly Csikszentmihaly, presupune împlinirea tuturor elementelor care ne definesc ca oameni combinată cu o perspectivă sănătoasă și utilă asupra lumii și vieții. Simplificând, putem spune că pe lângă minte și trup, mai avem nevoie de împlinirea laturii sociale, pentru că suntem ființe sociale. Și aici teatrul și alergarea pot fi utile: ambele unesc oamenii.
Concret, Maratonul Teatrelor s-a întâmplat în 8 Martie 2018, o zi frumoasă aleasă de Vali pentru simbolistica ei evidentă, între Teatrul din Cluj-Napoca și Teatrul din Turda – două orașe cu istorii fascinante și vechi.
Așadar gestul lui Vali a avut și o componentă geografică și turistică, din ciclul „să ne cunoaștem țara sau măcar județul”.
Deci 4 mesaje:
- „ALERGAȚI!”
- „MERGEȚI LA TEATRU!”
- „IUBIȚI FEMEIA!”
- „VIZITAȚI CLUJUL ȘI TURDA!”
Un maraton ca o piesă de teatru
Cum s-a întâmplat totul, văzut de la mine? Păi ca o piesă de teatru:
Continuarea? E sub formă de fotografii:
Mai e ceva de spus? Nu prea…
Clujeni și turdeni haideți la teatru! În alergare, la pas, cu mașina sau cu bicicleta! Merită!
Oameni de orice vârstă sau profesie, alergați, faceți sport, fiți sănătoși, iubiți!