Trei mesaje într-un singur eveniment: fă mișcare, iubește natura, cumpără local!
Foarte aproape de Cluj-Napoca, în comuna Vultureni, într-o zonă cu un ecosistem fantastic de bogat și de divers – ce i-a și adus supranumele de „Ținutul Fluturelui Albastru” – a avut loc în 12 septembrie „Vultureni 2020 – Cicloturism, Drumetie, Targ cu produse locale”.
De ce „Ținutul Fluturelui Albastru”?
Pentru că Martin Wiemers, cercetător la UFZ – Helmholtz Centre for Enviromental Research și specialist în fluturi, împreună cu alți 31 de cercetători din 8 țări din Europa au venit în 2016 și au studiat zona rămânând deosebit de impresionați de „virginitatea” naturii și de biodiversitatea zonei. Poți citi mai multe aici: o „comoară” într-o comună din Cluj. Iar aici îl poți asculta pe inițiatorul unui proiect privind această microregiune: despre Ținutul Fluturelui Albastru.
Merită știut că zona e celebră în lumea științifică pentru fluturele din stânga, Maculinea sau Albăstrelul argintiu al furnicilor, extrem de rar și care are doar niște inflexiuni de un albastru metalizat spre interiorul aripilor și nu neapărat pentru cel din dreapta care e deși e clar albastru este o specie mult mai comună.
Dar ce s-a întâmplat efectiv sâmbătă, 12 septembrie?
Păi niște oameni de treabă (adică filiala Cluj a Romanian Business Leaders, Colina Farms – fermă eco din satul Băbuțiu, Go4Fun România, împreună cu Primăria Vultureni și Maros Bike) și-au dat mâna și au zis așa: Hai să vizităm „Ținutul Fluturelui Albastru”, în drumeție sau pe biciclete și apoi să cumpărăm bunătăți de la localnici! Și poate chiar să donăm ceva pentru tinerii cicliști din Vultureni.
O idee excelentă care a adunat vreo 200 de oameni (peste așteptările mele personale), foarte mulți veniți din Cluj-Napoca sau din împrejurimi, pe lângă localnicii care s-au implicat de la mic la mare în eveniment.
Andrei Crișan s-a ocupat de drumeția de 3 ore pe dealurile din zonă, iar Mihai Deneș de la Go4Fun – de turele de biță (au fost două – una mai soft și una puțin mai hard, de 24 de kilometri, majoritatea offroad, cu urcări și coborâri destul de tehnice).
Și apoi am gustat din toate bunătățile „eco” făcute de localnici (să zic de vișinată? nu, nu zic 😛 ) și am mai luat și pentru acasă!
Și binențeles ne-am făcut o tonă de poze! 🙂
Pentru iubitorii de bicicleală
Pe mine m-a interesat în special traseul gândit pentru biciclete de Mihai, pentru că e aproape de Cluj și foarte frumos. Ei l-au numit C1 și l-au și marcat. Noi am făcut sămbătă bucla estică, dar întregul circuit e superb!
Ca idee, poți merge cu mașina până în Vultureni și de-acolo faci circuitul (care are în total vreo 40 de kilometri) sau – dacă ești mai temerar/ă – poți porni din Cluj, pe asfalt, faci traseul acesta, C1, și revii la Cluj.
Sâmbătă am numărat 5 cicliști în afară de mine care au făcut plecarea cu bicicleta din Cluj. Pentru cei care au un pic de rezistență și un pic de experiență e un traseu de o zi perfect pentru MTB (trail) combinat cu asfalt, diferență de nivel combinată cu plat, pe scurt: are de toate!
Pentru amatorii de mâncat sănătos și eco
Sunt câțiva ani de zile de când eu și familia mea nu am mai mâncat alt caș/zer/urdă/„jintuială” decât cel cumpărat de la familia Boancă din Făureni (aka „Căuaci”), com. Vultureni.
Pe lângă ei, au mai fost la eveniment o mulțime de producători din comună cu produse autentice și super apetisante. Dar asta nu înseamnă că îi găsiți doar la evenimente. Ei vă pot furniza ingredientele unei alimentații sănătoase și naturale tot timpul anului (în limitele producției lor, ce depind de mai mulți factori). Căutați-i și cumpărați de la ei! „It’s a win-win”: atât economic vorbind (evităm efectele secundare ale capitalismului 🙂 ), cât și medical (evităm riscurile provocate de hrana concepută să arate bine și să reziste pe termen lung).
Ce bine e când oamenii se implică!
Fără absolut nicio agendă, ingerință sau afiliere politică, remarc cu plăcere implicarea autorităților din zonă în lucruri care fac bine comunității, dar nu doar comunității locale, ci și regionale. Deci felicitări domnului primar Eugen Mureșan – care nu e la prima acțiune de promovare a zonei – și echipei sale, atât din Vultureni cât și din satele aparținătoare (și vreau să menționez aici în mod special pe doamna Daniela Borz și pe consilierul Ambrus Elemer care ne-au așteptat cu căldură sufletească și cu mâncare adevărată pregătită și dăruită cicliștilor de către doamna Maria Margareta Pastor în satul Bădești – de pe traseul nostru de bițe – și pe domnul Daniel Stanciu care conduce Centrul de Informare Turistică Vultureni și care m-a ajutat cu informații și fotografii pentru acest articol).
Zona e chiar specială: în satul Chidea, prin care am trecut cu bicicletele, toate casele sunt făcute din piatră. Peste deal de Bădești se află cetatea de la Dăbâca. Despre fluturele albastru am zis deja. Produsele locale sunt delicioase și autentice. Și mai sunt și alte specificități ale zonei, inclusiv istorice, dar nu vreau să mă lungesc, le găsiți de exemplu aici, pe site-ul Primăriei.
Concluzia?
Indiferent de „mijlocul de transport”, hai în zonă! 100% nu vei regreta! Și e „la doi pași” de Cluj!
Super !
Minunat!