Nu mă așteptam deloc ca la capătul traversării acestor superbe și sălbatice chei să dau peste o expoziție de fotografie! Am avut o senzație puternică de neverosimil, transformată apoi în bucurie și încântare.
Dar să detaliez un pic: Cheile Râmețului sunt în județul Alba, nu departe de Aiud. Sunt o zonă sălbatică, puțin circulată a Munților Trascău. Peisajele sunt spectaculoase:
Și apoi a urmat… magia:
După ce am traversat cheile am mai mers câteva sute de metri și am ajuns la niște case tradiționale, recondiționate, de unde puteai să-ți iei o limonadă sau o bere. În curte era o veritabilă expoziție de fotografie. Mai era un catalog cu obiectivele turistice din zonă și chiar niște case în miniatură făcute din lut, de vânzare.
Ulterior am aflat că sunt două case, rămase din satul Cheia care a fost abandonat și care acum au fost transformate într-o destinație turistică inedită.
Dar să fie clar: insula asta de… artă se afla în mijlocul unei sălbăticii cvasi-totale! Contrastul a fost – pentru mine – uluitor! Iar surpriza – deplină! 🙂
Despre traseu:
De la Mănăstirea Râmeț, am mers pe cursul apei, am traversat cheile și apoi am ajuns la casele respective.
La întoarcere, am mers o bucată paralel cu cursul apei, pe traseul numit Brâna Caprei, situat la vreo sută de metri deasupra cursului apei. Se văd frumos cheile și de sus:
Aspecte „tehnice”:
Dus-întors, ne-au ieșit 15 km, dar se poate merge cu mașina și mai aproape și atunci îți ies doar vreo 10 km. Diferența de nivel nu e mare: la noi a fost vreo 250 m, dar asta doar pentru că ne-am întors pe Brâna Caprei. Te poți întoarce tot pe cursul apei.
În zonă se pot face trasee mult mai lungi spre Sălciua, Bedeleu, Întregalde etc.
Din Aiud mai ai cam o juma’ de oră de mers cu mașina ca să ajungi în zonă. Reper: Mănăstirea Râmeț.
Recomand și vreau să revin acolo. Așa că dacă te hotărăști să mergi, zi-mi și mie, poate vin ca ghid. 😉