Un concept minunat: ghizi cu „background” artistic te conduc prin oraș ca să descoperi spații expoziționale, respectiv lucrări și artiști despre care aproape sigur nu știai că există. Aproape sigur ai și trecut prin fața lor fără să realizezi ce lucruri interesante ascund.
Turul din 13 aprilie 2024 a durat cam trei ore. Am vizitat, sub îndrumarea Mădălinei Surducan, șase spații expoziționale, am făcut cunoștință cu artiști sau curatori, ne-am dat cu părerea, am povestit.
„Highlighturile” pentru mine au fost:
- Să descopăr niște spații super interesante despre care habar n-aveam că există prin centrul Clujului. 😮
- Să intru în „mind-set”-ul artistic, să fiu mai atent la detalii, să observ, să caut să înțeleg – toate astea sunt o experiență intelectuală, emoțională și spirituală aparte.
- Să plec acasă cu o bucată dintr-o lucrare de artă. 😉
- Să mă plimb ca un turist prin Clujul în care m-am născut și în care trăiesc de zeci de ani. 🙂
- Să fiu alături de oameni care apreciază și consumă artă și cultură, oameni frumoși și interesanți.
White Cuib și Cristina Gagiu
Găsești cuibul pe Facebook, pe Insta și – cel mai eficient – în centru, între Casa Matei și Soviet…
Invitro Cluj
Invitro e doi pași mai încolo de la White Cuib. N-am intrat, dar ne-am uitat pe „vitro”.
(în) Muzeul de Istorie
Aici am luat la propriu o bucățică din ineditul proiect artistic al lui Ciprian Mureșan și am fost foarte încântat de treaba asta.
Când am intrat, Mădălina ne-a întrebat dacă ne dăm seama care este lucrarea pentru care am intrat în Muzeul de Istorie. Asta a fost presupunerea mea: 🙂
CAMERA
Pe Albert Einstein nr. 6, am descoperit „Camera” – un spațiu expozițional ce găzduia la momentul vizitei fotografii ale artistei irlandeze Sheenagh Geoghegan.
Plastic-contemporary
Câțiva metri mai spre gară, se află Plastic-contemporary, unde am fost fascinați de lucrările mai multor artiști și de o viziune bine gândită a prezentării lor în spațiu. Nu le mai rețin numele, dar recomand cu toată inima o vizită și aici.
Gânduri de final
Conceptul este excelent, îl recomand: intră pe artcrawlcluj.com și la ei pe Facebook sau Insta și nu doar că vei putea vedea când se mai fac tururi, dar vei avea acces la un calendar cu evenimentele artistice interesante din oraș!
Mădălina Surducan a fost un ghid minunat. Atentă cu noi, ne-a și provocat la scurte revelații și la interpretări personale ale lucrărilor.
Un asemenea tur îți poate schimba starea, te poate marca pe interior și cu siguranță te va face să vezi un pic altfel lucrurile din jur, oamenii din jur și viața în sine. <3
PS: Influențat de atmosfera și vibrația turului, am făcut și câteva poze fără legătură cu turul:
Ce frumos! Starea ai schimbat-o și tu prin acest articol, iar pozele povestesc și ne invită la următorul tur!
Mulțumesc! ^^ Următorul tur din câte știu se suprapune cu La răscruce de cărți, ed. a 6-a, deci nu-l recomand :))) Dar după, cu tot dragul.
Prioritizam, clar 😊📚💜