Cu toții folosim o grămadă de aplicații sau platforme care ne consumă mai mult sau mai puțin timp, cu mai mult sau mai puțin folos. Cred că fiecare are avantaje și dezavantaje, în funcție de felul în care le utilizăm. Și mă refer aici, de exemplu, la Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Tinder, Netflix, YouTube, Tik-Tok, Whatsapp etc.
Există însă trei pe care eu le folosesc regulat și le recomand cu drag, ca fiind utile pentru evoluția ta personală și sănătatea ta generală!
De ce? Pentru că te motivează să faci lucruri care sunt cu adevărat de folos! (Toate sunt gratuite)
1. STRAVA
Pentru un corp sănătos!
Strava te ajută să monitorizezi și să măsori activitățile fizice pe care le faci.
Pentru alergare, mers cu bicicleta, hike sau plimbare, e suficient să ai telefonul la tine când pedalezi, te plimbi sau alergi și să pornești aplicația (și GPS-ul telefonului). Îți va înregistra timpul, distanța parcursă, vei avea acces la harta cu traseul și la tot felul de statistici utile.
În plus, poți vedea ce activități fizice fac prietenii și cunoscuții tăi, te poți inspira de la ei și pe lângă asta mai sunt o grămadă de challenge-uri posibile de ales, care îți pot aduce satisfacții.
Cel mai important este poate că îți poți urmări evoluția și compara performanțele. Poți alege să „tragi” mai tare sau să alegi variante mai lejere, de recovery sau întreținere. Să te bucuri când ți-ai „bătut” vreun record personal.
Pentru alte activități fizice, de exemplu înot sau workout, ar trebui să ai un smartwatch, nu e destul telefonul. De pe smartwatch, poți descarca activitățile pe Strava ca să ai evidența lor în timp.
2. DUOLINGO
Pentru o minte activă!
Duolingo e o aplicație care te învață limbi străine într-un mod simplu, plăcut, ca un joc.
E destul de puțin probabil să ajungi să vorbești fluent o limbă străină, folosind doar Duolingo, dar avantajele pentru creierul tău sunt indiscutabile.
Se spune că Sudoku, de exemplu, previne Alzheimer-ul. Dar la Sudoku nu înveți nimic nou.
Cu Duolingo îți ții creierul activ, dar în același timp acumulezi și niște cunoștințe care poate îți vor fi utile cândva.
O situație mai win-win decât asta, greu de găsit!
3. GOODREADS
Aici poți ține evidența cărților pe care le citești, poți găsi motivația să citești altele și poți încuraja pe alții să citească, lăsând review-uri cărților pe care le-ai citit.
Cititul, încă de la vârste fragede, crează caractere, deschide uși, dezvoltă imaginația, educă, inspiră și câte altele!…
A hrăni sufletul și mintea este – în opinia mea – la fel de important ca a hrăni trupul.
În concluzie, fă-ți cont pe toate trei – dacă nu ai încă – și e posibil ca asta să îți dea mai multă satisfacție și împlinire în plan personal, pe termen lung!
ALEARGĂ, ÎNVAȚĂ, CITEȘTE! Sau așa ceva 🙂