Poveștile pe diafilme ale anilor ’70-’80 (audio-video)

Imaginează-ți ori amintește-ți mirosul de plastic încins al proiectorului de diafilme, click-ăitul rotiței mecanice care trage diafilmul, cadru cu cadru, și întunericul liniștit în care cineva citește textele de sub imaginile succesive ce fac să curgă o poveste fascinantă – imaginează-ți, ori amintește-ți – și vei simți aievea bucuria de copil a descoperirii poveștilor printr-o metodă magică, aflată la întretăierea dintre carte, fotografie și film.

Am recreat câteva astfel de experiențe, având grijă să fie sută la sută autentice: am folosit proiectorul și diafilmele originale, nealterate, produse în România anilor ’70-’80 și am citit chiar eu textele, exact cum făceam în copilărie, când ne strângeam mai mulți copii și ne uitam fascinați la aceste povești ce se derulau pe perete, ca la niște minuni.

Îi admir și îi respect pe artiștii, designerii, graficienii și scriitorii din vremea aceea, care au adaptat pentru diafilm nenumărate opere literare, românești și străine și au făcut-o – părerea mea – într-un mod magistral!

Deocamdată le-am făcut pe aceastea trei, dar mai am multe multe. Urmărește canalul meu de YouTube și probabil vei mai descoperi și altele.

2 comments

  1. Nostalgie curată! 🙂 Abia aștept să ma delectez mâine cu ele 😉 Și așteot curioasă și următoarele!

    1. E așa de bine să știu că nu sunt singurul nostalgic și singurul care mai pot trăi și azi bucuria de odinioară!
      Îți mulțumesc, Andreea! ^_^

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.