Vânătorul de bucăți de viață și timp

Nici nu mi-aș fi imaginat că există astfel de obiecte și că sunt atât de frumoase. Dar după ce am pus mâna pe unele din ele și l-am ascultat pe Ovi, am înțeles de ce nu vrea să se despartă de ele.

Proprietarul lor este cel care îți poate spune poveștile din spatele lor. Eu doar îți arăt câteva fotografii pe care le-am făcut. (Poți apăsa pe ele ca să le vezi mai mari)

1. Glob cu o floare și două albine înăuntru

Mi-e greu să spun cum a fost realizat acest obiect, prin ce tehnologie și cu ce materiale, dar arată spectaculos!

Glob
Glob (detaliu)

2. Halbă de bere sub formă de craniu

Se dădea drept cadou de absolvire studenților la medicină. (Probabil într-o vreme când anul universitar se termina fix de Halloween. 🙂 )

Halbă de bere sub formă de craniu (1)
Halbă de bere sub formă de craniu (2)

3. Suport de bijuterii

Suport de bijuterii
Mărgele vechi (detaliu)

4. Sticlă cu dop sculptat în lemn

Sticlă veche cu dop sculptat din lemn
Dop sculptat din lemn

5. Pahar de sticlă cu reliefuri

Pahar
Pahar (detaliu)

6. Crucifix

Crucifix

7. Sticlă de sifon din Cluj, cu inscripții în limba maghiară

Sticlă de sifon
Sticlă de sifon (detaliu)

8. Suport de lumânare

Suport de lumânare

Dulapurile fără uși!

Acestea au fost doar câteva – foarte puține – exemple din colecția impresionantă a prietenului meu Ovidiu Bar (afacerea lui de familie). O mare parte din obiectele vechi pe care le are nu este dispus să le vândă pentru că s-a atașat tare de ele, îi place să le aibă în preajmă, să-și amintească povestea lor, să le admire și nu în ultimul rând probabil pentru că le cunoaște valoarea.

Ca o consecință a deciziei lui de a nu se despărți de o parte din colecțiile sale a construit niște dulapuri din sticlă fără uși! Adică le poți admira, dar nu le poți atinge, lua, muta, altera. Asta are legătură evident și cu o conservare mult mai bună a lor, mai ales că multe sunt fabricate din diverse tipuri de sticlă. (Evident că obiectele de mai sus pe care le-am fotografiat nu sunt în acele dulapuri :))

Nu pun fotografii cu sublima colecție de obiecte din sticlă – fascinantă prin incredibila diversitate de forme, culori, grosimi, texturi și povești – pentru că nu vreau să „stric corola de minuni” a colecției.

Te invit în schimb să mergi să o vizitezi, așa, ca la muzeu, în Cluj-Napoca, pe Horea 22 și îți promit solemn că nu vei regreta. Pe lângă excursia mentală prin zone diverse de cultură și istorie, va fi un desfăț pentru ochi, pentru artistul din tine și pentru imaginația copilului din tine.

(Scrie-mi pe Facebook sau pe mail dacă vrei mai multe detalii.)

3 comments

  1. Multumesc pentru articol, doar acum l-am vazut (mai bine mai tarziu decat niciodata).Daca mai ai nevoie de imagini, oricand esti bine-venit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *